Shock and Awe
De lancering van een amateurrakket

De NAVRO is een Nederlandse nationale vereniging voor niet-professionele raketbouw.

De NAVRO activiteiten omvatten het hele scala van de rakethobby, van de kleine modelbouwraketten, naar de grotere en complexere HPR-raketten tot de geavanceerde amateur raketten, die meestal door een team gebouwd worden.

De belangrijkste activiteiten van de NAVRO zijn:

  • Modelbouwraketten: Het ontwerpen, bouwen en lanceren van modelbouwraketten volgens de NAR veiligheidscode. Meestal zijn deze raketten verschillen tussen de 10cm en 100cm groot, maar zijn meestal tussen de 20cm en 40cm. Modelbouwraketten worden gebouwd van commercieel verkrijgbare onderdelen of bouwpakketten en motoren. Vooral een jeugdactiviteit, maar andere leden doen het ook graag.
  • High Power Rocketry (HPR): Het ontwerpen, bouwen en lanceren van HPR-raketten volgens de Tripoli veiligheidscode. Voor ervaren raketbouwers is HPR de logische volgende stap na modelbouwraketten, in zowel grootte en technische uitdaging. Hoewel vergelijkbaar in grootte en prestatie als amateurraketten zijn HPR-raketten gebouwd van commercieel verkrijgbare onderdelen of bouwpakketten en motoren.
  • Amateurraketten: Het ontwerpen, bouwen en lanceren van amateurraketten. Deze klasse raketten is de ultieme uitdaging voor niet-professionele raketbouwers. De uitdaging is om de hele raket te ontwerpen en bouwen, inclusief motor en elektronica. Het bouwen van een amateurraket vereist veel specialistische kennis en daardoor worden amateurraketten normaal gesproken door een team gebouwd. De teamleden dragen hun eigen kennis bij, of ze het nu geleerd hebben op school, werk of de NAVRO, op mechanische, chemische, elektronische, wiskundige of software gebieden.
  • Stuwstof en raketmotoronderzoek: Het ontwikkelen van composiet raketstuwstoffen die een goede prestatie leveren en veilig te hanteren zijn door ervaren leden. Dit omvat het testen van deze stuwstoffen en deze te optimaliseren door het toevoegen van chemische toevoeging. De volgende uitdaging is het ontwerpen, bouwen en testen van raketmotoren met deze stuwstoffen en het vinden van een stuwstofconfiguratie die resulteert in de optimale stuwkrachtcurve om amateurraketten te lanceren.
Een modelbouwlancering
Een lancering van een modelbouwraket

De NAVRO is een sociale raketvereniging gevestigd in Alblasserdam. Momenteel heeft onze vereniging ongeveer 20 leden. Lokale leden ontmoeten elkaar wekelijks en er worden elk jaar verschillende meetings georganiseerd voor zowel lokale als niet-lokale leden. Behalve enkele kleine lanceerdagen worden er elk jaar minstens twee grote lanceerdagen georganiseerd. Uitstapjes naar andere lanceerdagen en activiteiten worden ook ondernomen. De NAVRO onderhoud ook goede contacten met andere raketbouwers, raketverenigingen, professionele raket/ruimtevaart organisaties en de overheid.

Wees vrij om de NAVRO website te verkennen om meer uit te vinden over de NAVRO en de erg boeiende, uitdagende en leerzame rakethobby.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com