Verwante artikelen:
NLD
De lancering van de N18, opweg naar een goede vlucht.

ASK 't Harde, 21 mei 1999 - Na een aantal afgelastte lanceerdagen gingen we eindelijk weer lanceren. We hadden zelfs een helder blauwe lucht, wat de acht door ons georganiseerde lanceerdagen nog maar één keer was voor gekomen. De belangrijkste raket van de dag was natuurlijk de Hercules N18. De twee belanrijkste doelen voor de N18 waren: het filmen van de lancering en de ontplooiing van de parachute en terugvinden van een complete raket door een geslaagde parachutering. Allebei de doelen zijn gehaald. Het was ook onze eerste lancering met een commerciële timer (de IA-X96 Cambridge Accelerometer van Emmanuel Avionics. De raketmotor was onze succesvolle K2000 motor.

Tijdens de eerste twee lanceringen met een camera aan boord, miste beeldjes in de opnamens doordat de raket om zijn assen draaide. Deze keer hadden we onze aandacht besteed om een betere antenne te maken door er in elke vin één te doen. Helaas was deze keer de antenne op de grond slecht gericht, maar er waren wel veel goede beelden zichtbaar. Beelden van de videoopname zijn te zien op de N18 fotopaina.

We waren erg blij met het bereiken van het tweede doel, de geslaagde parachutering, omdat onze vorige drie raketten allemaal problemen hadden met parachuteren, van een gebroken hoofdlijn van de parachute (inferieure touw verkocht als nylon) tot een crash waar alles werd gereduceerd tot erg kleine stukjes. De N18 is vrijwel onbeschadigd teruggevonden en zal komend augustus opnieuw worden gelanceerd.

Een andere attractie was de lancering van de"Ukkie". Dit is leuk project van 3,6 m, een diameter van 300mm en aangedreven door 13(!) Estes D12-5 motoren. De raket is gebouwd als een (grote) modelbouwraket, maar de totale stuwkracht van de motoren maakte hem eigenlijk een HPR-raket. Onze nieuwe ontstekers hadden niet genoeg voltage, dus moesten we de oude, minder betrouwbare ontstekers gebruiken, waardoor slechts 10 van de 13 motoren ontstaken. Maar de vlucht was erg spectaculair en Ukkie bereikte 50 meter. Ook is er een raket met 5 Estes D12-5 motoren gelanceerd met een wegwerp fototoestel photo. Verder zijn er nog enkele modelbouwraketten gelanceerd.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com