Oval Maste
De Oval Master van Jan-Hein Ramakers voor de lancering.

ASK 't Harde, 5 april 2002 - Het NLD15 was anders dan alle andere NLD's. Omdat de N23 niet op tijd klaar was, werden er alleen HPR raketten gelanceerd.

Donderdagochtend 4 april werden door NAVRO-leden alle spullen ingeladen bij onze clubhuis in Alblasserdam. Net na tweeën kwamen we aan op de lanceerplaats om daar de lanceertorens en de rest van de spullen op te bouwen. Na een maaltijd in de mess, begonnen we met het prepareren van de raketten. Daarna hadden we een gezellige avond aan de bar.

De volgende morgen na het ontbijt, werden de laatste voorbereidingen gedaan en waren we klaar voor de lanceringen. De wind was behoorlijk ongunstig. Als eerste was de ZSM van NAVRO-lid Pleun Punt met een H128-W aan de beurt, Het is zijn eerste HPR-raket. Zijn Nessus bouwpakket maakte een goede vlucht. Echter zonder de metaalkrullen tussen de motor en de muffler smolt het schokkoord en het onderste deel van de raket crashte vanaf een hoogte van 480 meter (1550 voet). Het bovenste deel met de R-DAS landde veilig. Het onderste deel werd vrijwel intact teruggevonden met alleen een beschadigde vin. De volgende was de Oval Master van Jan-Hein Ramakers met een H242-T en die maakte een geslaagde vlucht. Hierna kwam de Orange met een J180-T. De Orange van Bert Koerts maakte een perfecte vlucht zoals gebruikelijk. De volgende raket was er weer één van Bert Koerts, de Bullpuppy met een H242-T. Deze raket had last van een gebroken schokkoord en een deel landde buiten het landingsgebied. Dit kwam door de toegenomen wind. De laatste HPR-raket die ging vliegen was de G-Force van Rolf Querido met een H128-W. De hoek van de lanceertoren werd relatief laag ingesteld om te compenseren voor de wind, maar de raket vloog helaas parabolisch zonder te parachuteren.

Ook werd er nog een grote modelbouwraket met vier D12-5 motoren gelanceerd, die ondanks dat hij last had van de wind, perfect parachuteerde. Er waren meer HPR- en modelbouwraketlanceringen gepland, maar die gingen niet door vanwege de wind. Terugblikkend was het een leuke dag, maar het zou beter geweest zijn als er minder wind was.

Tot ziens op 16 augustus tijdens NLD16!

 
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com