De lancering van de Phoenix van Rolf Querid
Een typische HPR lancering. De gelanceerde raket is de Phoenix van wijlen Rolf Querido. De andere raket is zijn AMRAAM 4. Beide zijn gelanceerd op 6 september 2002 op het NLD16.

High Power Rocketry (HPR) is een discipline van de rakethobby die eigenschappen heeft van zowel modelraketbouw, als amateurrakettechniek. De prestaties en grootte komen overeen met amateurraketten. Maar de raketten zijn echter, net als modelbouwraketten, gebouwd met commercieel verkrijgbare en gestandaardiseerde onderdelen of de raket wordt gebouwd van een compleet bouwpakket. Voortstuwing wordt gebeurd met geprefabriceerde raketmotoren, die getest en goedgekeurd zijn door de Tripoli Rocketry Association. Door de brede variëteit van de in de handel verkrijgbare motoren, van 180Ns tot 20.000Ns, is de technische uitdaging veel groter dan bij de modelbouwraketten. Omdat het bouwen van een HPR-raket veel minder gecompliceerd is dan dat van een amateurraket, worden de meeste HPR-raketten door individuen gebouwd, terwijl amateurraketten voor door teams worden gebouwd. De materialen die gebruikt worden bij HPR-raketten zijn kartonnen, fenol en Quantum Tube buizen met vinnen van multiplex of G10 (epoxyplaat). Het lamineren van buizen wordt gedaan met epoxyhars en glasvezeldoek of koolstofvezeldoek. Voor ontplooiing van de parachute(s) wordt bij grotere raketten een boordcomputer of timer gebruikt. Net als bij alle andere typen hobbyraketten, komen de HPR-raketten terug op aarde aan een parachute. Het gecompliceerde tweetraps parachuteren wordt toegepast bij de grote HPR-raketten.

Er zijn HPR-raketten gelanceerd door gasten op de lanceerdagen van de NAVRO (NLD's) sinds 1996, toen de HPR-raket in Nederland werd geïntroduceerd. Sindsdien is het grootste deel van de nederlandse HPR lanceringen gebeurd op onze NLD's. Deze frequente gasten op onze NLD's en de NAVRO hebben samen een HPR tak van de NAVRO opgericht.

De NAVRO heeft het volgende te bieden aan HPR raketbouwers:

  • Minstens twee nederlandse lanceerdagen op de NLD's of op speciale HPR lanceerdagen
  • Uitwisselen van informatie tussen rakethobbyisten
  • Hulp met het bouwen van de raketten en de bijbehorende technieken
  • Sociale activiteiten, zoals bezoeken aan museums of buitenlandse lanceerdagen
Als u geïnteresseerd bent, kunt u contact opnemen met de NAVRO voor meer informatie.
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com