Deel 2, 7 juli 2004
Door Mark Uitendaal en Leon Krancher

Verwante artikelen:

Waarschuwing: alle verantwoordelijk wordt afgewezen! De inhoud van deze pagina heeft enkel doel te informeren. Probeer geen experimenten na te doen die op deze pagina staan. De NAVRO en de auteur van dit artikel kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor lezers die gebruik maken van dit artikel. Het is in Nederland verboden bij wet om de hier beschreven stuwstof te bezitten als u niet in het bezit bent van een ontheffing op de "Wet Explosieven Civiel Gebruik" (WECG).

Na een lange tijd denken hebben we het conceptontwerp van de raket en de booster af. Ook zijn er met verschillende mensen afspraken gemaakt over het maken van onderdelen. Als eerste zal Benjamin Wilkosz een mal maken voor onze betonnen straalpijp voor de 75mm booster op zijn draaibank. We weten uit ervaring dat hij heel goed en precies werkt. Hij kan toveren met een draaibank. Kijk maar op zijn Boys Toys website!
We hebben centreerringen besteld bij Caveman Rocketry. De reden hiervoor is dat dit bedrijven ze nauwkeurig maakt dan dat wij dat kunnen, door het gespecialiseerde gereedschap.
We hebben ook een begin gemaakt voor een prototype van de motor voor de booster. De motor wordt meet dan 800mm lang, waardoor de booster wordt opgeschaald naar 900mm. We gaan stabiliteit van dit vernieuwde model nog uitzoeken.

In deze tekening is te zien dat 50% van de hele raket zal bestaan uit motor. We zijn het er over eens dat we weer gebruik maken van "mager bouwen". Dit is goed bevallen met het productieconcept bij het "Shock and Awe" project.

We verwachten de 75mm PVC boostermotor te testen in september of oktober. We gaan eerst een structurele test doem, om te zien of het ontwerp structureel goed is. Als de motor dit haalt gaan we een geïnstrumenteerde test doen. De komende maanden zullen we verschillende problemen moeten oplossen in de constructie van de motor. De problemen omvatten het het gieten en afwerken van stuwstofblokken van deze grootte, hoe we straalpijpen van deze grootte kunnen maken, etc.

Ik heb ook de camera getest. Als eerste heb ik de FOV-hoek (Field Of View/zichtsveld) getest. Het blijkt dat onze camera een horizontaal zichtsveld van 53° en een verticaal zichtsveld van 40° heeft. Voor de test heb ik gebruik gemaakt van de volgende opstelling:

Ik heb een stuk papier met ringen voor de camera gehouden en gezocht naar de minimum afstand waarop de ringen zichtbaar waren op de televisie:

Ik heb ook geprobeerd wat de zichtbaarheid van de camera is als hij onder een hoek van 10° naar buiten stond. Het bleek dat 10° precies goed is! De raketbuis is nog beeld, maar driekwart van het scherm is gevuld door de omgeving.

Maar nu eerst: vakantie!

Volgende deel: Spectre II, deel 3, 22 oktober 2004

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com